Op zoek naar een nieuwe naam

In 1997 werd het Peter de Grote Festival opgericht, van oorsprong een samenwerking tussen het Noord Nederlands Conservatorium in Groningen en het Rimsky-Korsakov Conservatorium in Sint-Petersburg. Er ontstond een kamermuziekfestival met een bijzondere programmering. De uitvoerende musici gaven daarnaast les aan leerlingen van beide conservatoria tijdens een Summer Academy. 1997 was het jaar van Peter de Grote: in Nederland en Rusland werd op grote schaal het feit herdacht dat de Russische tsaar Peter de Grote 300 jaar geleden Nederland bezocht. Hiermee was de naam van het festival geboren.

De relatie die wij hadden met het conservatorium in Sint-Petersburg is de afgelopen 25 jaar op de achtergrond geraakt. Het festival heeft in toenemende mate een internationaal karakter gekregen en mede daardoor verdween langzamerhand de inhoudelijke samenwerking. Dat was voor het bestuur een reden om te zoeken naar een naam die beter bij de huidige opzet van het festival past. Zeker met het oog op het 25-jarig jubileum, waarin we niet alleen terugkijken, maar ook nadrukkelijk vooruitblikken en met een frisse nieuwe blik (en naam) de komende 25 jaar tegemoet willen treden.

De recente ontwikkelingen in Oekraïne hebben dit proces versneld. Tsaar Peter de Grote staat in een traditie van autoritaire Russische heersers, iets waar wij als festival nadrukkelijk afstand van nemen.

Het festival is dus op zoek naar een nieuwe naam. We nodigen u allen uit om hiervoor een suggestie te doen. U kunt uw voorstel voor 1 april doorgeven aan h.a.de.vries@pl.hanze.nl. Mocht uw idee gekozen worden, dan ontvangt u vier concertkaartjes voor een concert naar keuze.

 

De jubileumeditie van het festival vindt plaats van 20 t/m 30 juli, de voorbereidingen zijn in volle gang. In de eerste helft van mei wordt het programma (en de nieuwe naam) van het festival bekend gemaakt. Wij hopen van harte u komende zomer allemaal weer te mogen begroeten.

Concertbrochure

Wilt u de concertfolder toegestuurd krijgen?

Jong talent gezocht

Ben je een getalenteerde violist, altviolist, cellist of pianist met een leeftijd tussen de 12 en 25 jaar?

Meld je dan nu aan voor de jaarlijkse Summer Academy van het Aurora Festival.

Contactgegevens

Aurora Festival
Meeuwerderweg 1
9724 EM Groningen

Harrie de Vries
Festivalcoördinator

050–5951306 
info@aurorafestival.nl  

KvK: 02061519

Summer Academy nieuwsbrief

Schrijf je in om het laatste nieuws te ontvangen van de Summer Academy.